Asuntomessut Tuusula 2020

Omalle (lasi-)terassille

”Retro-talon” puolella haluttiin alusta lähtien nimenomaan lasiterassi. Talomme yhtenä kantavana ajatuksena on hyödyntää uusiutuvia materiaaleja ja etenkin puuta. Etsimme sopivaa vaihtoehtoa ja törmäsimme mielenkiintoiseen malliin Nordrumin mallistossa, Avan-mallin runko on puuta, vain lasien kiskorungot ovat alumiinia. Olimme yhteydessä heidän edustajaansa ja saimme myös heidät innostumaan ideasta.

Ennen unelmointia lasiterassin alla pitäisi kuitenkin rakentaa myös se varsinainen terassi, puusta tietenkin. Mietimme useita vaihtoehtoja rungon ja kansilautojen suhteen, perinteistä käsiteltyä lautaa, uritettua, lehtikuusta, lämpökäsiteltyä jne. Lasiterassin rungon ollessa melko massiivinen liimapuupalkki, pitäisi terassinkin huokua samaa henkeä. Puumerkin yhteyshenkilömme ehdotti meille, että mitä jos rakentaisitte kannen massiivisesta kestopuusta? Ja siitä se idea lähti, sekä runko, että kansi tehtiin 198 x 48 mm kestopuusta eli tuttavallisemmin 2×8:sta. Tuusulan rakennusmääräykset antoivat rakentaa 20 neliötä tai alle kokoisen lasitetun terassin menettämättä rakennusoikeusneliöitä. Meidän terassista tuli siis sopivasti sen alla, 19,8 neliötä, ulkomitat noin 5x4m.

Jo muutamia viikkoja ennen terassin rungon aloittamista saimme lasiterassin toimituksen tontille. Positiivinen yllätys oli, että runkotavarat oli pakattu ja suojattu todella hyvin joka tuli tarpeeseen sateisten viikkojen aikana kun terassin rakentaminen venyi säistä johtuen. Lasiovet eivät paljon säästä välittäneet.

Pahvipakatut tavarat purettiin talon sisään säältä suojaan ja pintakäsittelyt tehtiin sisätiloissa. Liimapuut oli pohjakäsitelty ja periaatteessa vaativat vain pintakäsittelyn, itse teimme vielä toisen pohjakäsittelyn ennen maalausta. Kuvassa pohjusteet kuivumassa ja odottamassa maalausta.

Maalausten jälkeen päästiin pystytyspuuhiin. Pyydettiin pari kaveria terassin harjakaisiin, toki heidän piti tehdä se ensin. Runko saatiin kasaan noin puolessa päivässä, suurin työ oli saada ristimitat kuntoon, muuten kasaaminen oli todella helppoa ja rungon osat laadukkaan oloisia. Mitään puuosia ei tarvinnut sahata tai tuunata, ne sopivat paikalleen nostamalla ja pari ruuvia perään.

Seuraavana päivänä laitettiin katto rungon päälle ja aloitettiin lasikehysten asentaminen. Ohjeiden ymmärrykseen saatiin kulumaan hetki, mutta ensimmäinen ”seinän” jälkeen ei ohjeita enää katseltu. Aluksi työ vaikutti haastavammalta kuin olikaan. Erityisen hyvänä pidimme, että osat oli pakattu taas esimerkillisen hienosti, jokainen ”yksikkö” omassa pakkauksessaan ja esim. ruuvit selkeästi erikseen. Toisin sanoen, ei ollut 1000 palan palapeli, vaan useampi 10 palan palapeli, joka sopi remppajengille oikein hyvin.

Lasikehysprosessi toistettiin vielä kolme kertaa, jonka jälkeen olikin aika nostaa lasit paikalleen. Meille valittiin kevät-syksy ns. eristävät lasit ja sen huomasi painossa. Kaiken kaikkiaan maidän mallissa on yhteensä 13 lasiyksikkö ja kaikki sivut saa kasattua esim. kuumana kesäpäivänä tuuletusta varten.

Kaikkiaan lasiterassi koottiin koottiin kolmen päivän aikana ja terassin rungon tekemiseen meni toinen samanlainen. Kokonaisuus on vielä viimeistelyjä vaille valmis, mutta lopputulos on jo nyt mielestämme todella onnistunut joka istuu taloon kuin se olisi siihen tehty. Ja niinhän se onkin. Sääkin muuttui loppua kohden oikein kesäiseksi ja ensimmäiset viinilasilliset on nautittu uudella terassilla.

#NordrumSuomi #NordrumAvan #lasiterassi #Avan

http://www.nordrum.com

0 comments on “Omalle (lasi-)terassille

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: