Kesällä, kun tähän projektiin lähdettiin, jokainen meistä varmasti rakensi mielessään unelmiensa kotia. Toiveissa oli tilava, valoisa, terveellinen ja kestävä, tilaa jokaiselle ja kaikkiin elämänvaiheisiin. Sitten oli aika kontaktoida talovalmistajia ja unelmat törmäsivät realismiin. Suunnitelmat oli kirjattava ylös ja pohdittava niiden kustannuksia.

Molemmat perheet ovat nelihenkisiä, joten peruslähtökohdiltaan molempien talojen tilantarve on jotakuinkin saman suuntainen. Muutamia toiveita kummallakin perheellä on, kuten saunan ja kodinhoitohuoneen sijoittelu, sekä pintamateriaalivalintoja. Tässä vaiheessa piti pohtia jo sitäkin, että vaikka erikoiset ratkaisut ja materiaalit tuntuvat nyt omilta, niin onko ne sitä myös muutaman vuoden päästä. Pohdittavaa riitti, kuten: Kestääkö valinnat aikaa ja onko se ratkaisu juuri se tylsin? Kuka asentaa marokkolaiset laatat ja sopiiko niiden alle lattialämmitys? Mikä se oma tyyli loppujen lopuksi on, maalaisromanttinen vai teollinen? Entä jos ei osaa päättää? Nämä kaikki ratkaisut tulee vaikuttamaan oleellisesti myös talon kokonaishintaan.

WhatsApp Image 2018-10-09 at 21.16.19

Kesällä kului monta helteistä päivää kun kontaktoimme pontentiaalisia talovalmistajia. Kivitalot jäivät laskuista pois heti alkujaan. Parin yhteydenoton jälkeen totesimme, että excel on ystävämme, jotta emme sekoa yhteydenotoissamme.

Ensimmäinen yhteydenottokierros poiki kymmenkunta potentiaalista puu- ja hirsitalovalmistajaa. Sitten tuli heinäkuu, eikä mikään tuntunut etenevän. Lomien loputtua saimme taas asioita hieman eteenpäin. Tällöin selvisi myös, että osa meidän mahdollisina pitämistä talovalmistajista eivät lähtisi projektiin mukaan ainakaan yhteistyökumppanina. Osa heistä oli jo ehtinyt sopia omat kumppaninsa, muutamilla oli omia tontteja jo ostettuna. Kesällä asuntomessuilla jutellessamme eräänkin talovalmistajan edustajan kanssa hän sanoi, että talotehtaille on huomattavasti helpompaa lähteä rakentamaan omaa kokonaisuutta, jolloin he saavat tehdä kaikki ratkaisut itse. Porissa näin olikin joissain kohteissa, läheskään kaikissa rakennuttajat eivät olleet ”oikeita” ihmisiä.

Koska asuntomessurakentaminen (ja rakentaminen kaiken kaikkiaan) oli meille uutta, oli ehkä yllättävää, että sopivan yhteistyökumppanin löytyminen olikin niin haasteellista. Normaalisti oman kodin rakentaja kilpailuttaa vain talopakettia ja sen sisältöjä, me olimme vailla myös yhteistyökumppania liki kahdeksi vuodeksi! Porin Asuntomessuilla käydessämme ymmärsimme yhteistyökumppanin merkityksen myös muiden asioiden saralla: messuaikainen talon suojaus ja telineet (myös mahdolliset portaat ulos) sekä talon luovutuskuntoon saattaminen messujen jälkeen. Yhteistyökumppanilta vaaditaan siis paljon talonrakentamisen lisäksi.  Onneksi olemme tavanneet tosi hyviä tyyppejä ja uskomme että kumppani tähän meille löytyy.

 

0 comments on “Pilvilinnoja rakentamassa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: